müzisyenin pipisi

 

Olay, aynı zamanda belediye meclis üyesi de olan bir kabadayının, bir namus bekçisinin, kurtlar vadisi kaçkınının ahşap bir müzisyen heykelinin mahrem yerini bezle örtmesiyle başladı. “Ama bu bir pipi değil, bu heykel” diye feryat etmeyin boşuna, “erkek adamın malı meydanda olur” diye karşı çıkarsanız şansınız daha fazla.

 

 

Sanmayın ki heykele sadece ahlaki açıdan değerlendirenler karşı çıkıyordu, asla! Konuyu sanatsal ve pedagojik açıdan değerlendiren bir grup vatandaş da görüşlerini düzenledikleri bir eylemle kamuoyuna duyurdular. Heykelin, çocuklara pipinin ne olduğunu açıklama noktasında yarattığı zorlukla birlikte herhangi bir sanatsal değeri de bulunmamaktaydı.

5

6

 

Tepkiler her geçen gün daha da büyüyor, ülke sathına yayılıyordu. Nasıl olmasın ki? Müzisyen heykelinin pipisi burada söz konusu olan, halkımız elbette hassasiyet gösterecek. 98 yaşındaki dedemiz de heykele zincir vurmak için taa Erzurum’dan kalkıp gelmişti. Neyseki daha büyük bir derdimiz yoktu, bir düşünün: taciz, tecavüz, cinayet, savaş, bomba, füze, ölüm, ölüm, daha çok ölüm ve yine ölüm gibi korkunç şeyler ve allah göstermesin ama çocuk tecavüzcülerini besleyip büyüten bir iktidar olsaydı hayatımızda biz nasıl bir gariban müzisyen heykelinin pipisiyle uğraşıp durabilirdik ki, öyle değil mi?

7

12

 

Her ne kadar belediye namus bekçisi meclisi üyesi abimiz “biz geziciler gibi yakıp yıkmayız, yaparız” dediyse de herkesin işleneceğini bildiği cinayet sonunda işlendi, heykel paramparça edildi.

 

 

Bizim İzmirimiz bu olamazdı ama buydu işte, en azından olanı olduğu haliyle görebilmek için müzisyen heykelinin heykeltraşı Amancio Gonzales Andres, heykelin saldırıya uğramış haliyle sergilenmesini istediğini söyledi. Ama restorasyon çalışmalarına da katılacaktı, nasılsa bu isteğim değerlendirilmeyecek diye düşündü demek ki.

10

 

Saldırıya uğrayan heykelin yerine bir Priapos heykeli dikilmesi için change,org’da kampanya başlatıldı.

11

 

Günler günleri kovaladı, Priapos fikri ciddiye alınmadı ve müzisyen heykeli eski yerine kısmen restore edilmiş ve yan yatmış olarak tekrar konuldu.

 

13

14

 

Heykeli onarıp yerine koyanların sanat hakkındaki görüşleri heykeli kıranlarınkinden daha az garip değildi, heykele “eğitim objesi” diyecek kadar ileri gidiliyordu. Akla Beral Madra’nın Sinop seçimleriyle ilgili yorumu geliyordu (bkz: Bienaller Halkı AKP’den Soğutur mu?).

15

 

Akla Bayram Candan’ın “Heykeller de Ölür” yazısı geliyordu.

15

Müzisyen heykelinin çilesi burada bitmedi: Kısmen restore edilmiş ve yan yatmakta olan heykel, aynı kişi tarafından tekrar saldırıya uğradı, yine kırıldı.

16

 

Bakalım müzisyen heykeli tekrar restore edilip, sonra tekrar kırılıp, tekrar restore edilip, tekrar kırılıp, tekrar restore edilip, sonra tekrar kırılacak mı? Gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz.

17

Şimdi Sevişme Vakti – Sait Faik Abasıyanık

 

 

 

 

Yorum bırakın